Kon. Julianaplein 3B

2635 HD Den Hoorn

Bij niet urgente vragen

Stuurt u ons een e-consult

Praktische Informatie

Praktische Informatie

Praktijksluiting

In geval van sluiting, kunt u uiteraard wel door een dokter worden gezien, bij klachten die niet kunnen wachten tot wij weer aanwezig zijn. Deze waarneming vindt plaats in samenwerking met onze collega-praktijk in Den Hoorn, alsmede door de huisartsen in Schipluiden. Zij hebben toegang tot de medische dossiers en kunnen dus gebruik maken van de gegevens zoals die bekend zijn.

Waarneming

Op woensdagmiddag is de praktijk altijd gesloten vanaf 13.00 uur.
Bij spoedgevallen kunt u dan huisartsenpraktijk Schipluiden bellen, tel: 015 – 3801484.

Tekst volgt. 

Voor een eerste verwijzing naar een medisch specialist, dient u ook een afspraak te maken voor een consult met de huisarts.

Verwijs brieven kunt u aanvragen bij de assistente, tussen 9.00 uur en 10.00 uur ’s morgens. De assistente kan dit tijdens het ochtend overleg met de huisarts bespreken en aan u doorgeven wanneer u kunt terugbellen of de verwijzing kunt ophalen. Veel verwijsbrieven worden tegenwoordig via de zorgdomein module gemaakt. Indien wij uw e mail adres hebben kunnen wij de verwijsinformatie direct naar uw mail zenden.

Voor fysiotherapie en cesartherapie heeft u geen verwijsbrief nodig. U kunt zich direct bij desbetreffende hulpverlener melden.

Een Praktijkondersteuner-Somatiek heeft als taak om op geprotocolleerde wijze de zorg en controle uit te voeren van patiënten met suikerziekte, longziekten (astma en COPD), hart- en vaatziekten en kwetsbare ouderen. Dit alles onder supervisie van de huisartsen.  Rachel van Ewijk  en Nathalie van Heijningen hebben hun eigen werkplek op de 2e etage op het Koningin Julianaplein 5. Te bereiken via de hoofdingang van het Gezondheidscentrum. Volg hierna de roze lijn. 

De praktijkondersteuner GGZ heeft een eigen spreekuur voor mensen met psychische klachten. De huisarts kan u doorverwijzen naar de praktijk ondersteuner GGZ om verschillende redenen. De problemen of klachten kunnen uitgebreider geïnventariseerd en besproken worden met als doel meer inzicht te krijgen in de problematiek.
Er kan informatie en voorlichting gegeven worden over psychische klachten en problemen. De klachten kunnen behandeld worden, mits dit naar verwachting binnen enkele maanden afgerond kan worden. Zo nodig kan er gesproken worden over verwijs mogelijkheden voor behandeling door een eerstelijns psycholoog, GGZ instelling of andere therapeuten.

Hans Zwartveld en Karen van Heloma hebben hun eigen werkplek op de 2e etage op het Koningin Julianaplein 5. Te bereiken via de hoofdingang van het gezondheidscentrum. Volg hierna de roze lijn.

Hans Zwartveld en Karen van Heloma hebben hun eigen werkplek op de 2e etage op het Koningin Julianaplein 5. Te bereiken via de hoofdingang van het gezondheidscentrum. Volg hierna de roze lijn.

De doktersassistentes hebben een belangrijke plaats in de huisartsenpraktijk. Ze zijn voor u meestal het eerste aanspreekpunt. De assistentes staan u te woord via de telefoon en bij de balie. Zij regelen de afspraken, recepten, verwijskaarten, machtigingen en taxibriefjes. Zij doen verder urine-onderzoek en zwangerschapstesten. De assistentes hebben ook eigen spreekuren. U kunt bij hen terecht voor onder andere; oren uitspuiten, bloeddruk meten, hartfilmpjes (ECG’s) maken, bloedsuiker meten, uitstrijkjes maken, hechtingen verwijderen, wondbehandeling, behandeling van wratten en injecties geven. De assistente maakt afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen en herhalingsrecepten. Als u belt om een afspraak te maken dan zal de assistente u vragen naar de aard van uw klacht. Dit is om een zo goed mogelijke agenda te maken voor die dag. De assistente heeft genoeg ervaring en instructies van de arts om het spoedeisende karakter van uw vraag in te schatten.

Patiënten die zonder opgaaf van reden NIET verschijnen op een afspraak bij de praktijkondersteuner Somatiek of GGZ zullen hiervoor zelf een rekening krijgen van € 20,-. Deze rekening kunt u niet verhalen bij uw zorgverzekeraar.

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat er altijd iets kan gebeuren waardoor u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen. Afhankelijk van het tijdstip van de gemaakte afspraak is het ook denkbaar dat het niet tijdig lukt deze afspraak bij de assistente of zorgverlener af te zeggen. Echter gaan wij ervan uit, dat als de afspraak ineens niet kan doorgaan u zo snel mogelijk de assistente of betreffende zorgverlener op de hoogte probeert te stellen. Ook achteraf horen wij dit graag, dan kunnen we wellicht direct een andere afspraak maken of u misschien op een andere manier helpen.

Patiënten die zonder opgaaf van reden wegblijven duperen de praktijk en andere patiënten. Er is tijd voor u gereserveerd die dan ”open valt” en een andere patiënt had graag op dat tijdstip willen komen.

Gezien het feit dat dit niet meer incidenteel gebeurt, maar te regelmatig, hebben wij ons genoodzaakt gezien, conform landelijke richtlijnen (LHV, Landelijke Huisartsenvereniging) deze regel in te voeren).

Euthanasie

De meeste mensen die euthanasie vragen en krijgen, zijn zo ernstig ziek dat ze niet meer beter worden. Iemand hoeft niet bijna dood te gaan, voordat euthanasie mag. Volgens de wet mag euthanasie alleen bij mensen die lijden door een medische oorzaak.

Een einde maken aan het leven van iemand anders is strafbaar. Ook als de patiënt er zelf om vraagt bij de arts. Soms willen mensen niet meer leven. Bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek zijn, pijn lijden of moeite hebben met ademhalen. Soms mag een arts euthanasie of hulp bij zelfdoding  verlenen. Bijvoorbeeld als iemand niet meer beter wordt. Of als niets meer aan het lijden te doen is. De arts is niet strafbaar als hij zich houdt aan alle 6 zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet.

Euthanasie kan alleen als de patiënt er zelf om vraagt. Familie of vrienden van de patiënt kunnen er niet om vragen. Dat is bij kinderen anders.

  • Is een kind tussen de 12 en 16 jaar, dan moeten de ouders of voogd ook toestemming geven.
  • Is een kind tussen de 16 en 18 jaar, dan moeten de ouders bij de beslissing betrokken zijn.

Een patiënt kan opschrijven dat hij euthanasie wil. Een opgeschreven vraag om euthanasie kan in de plaats van een gesprek komen. Bijvoorbeeld als iemand later zijn wens niet meer zelf kan vertellen. De patiënt schrijft op wanneer hij euthanasie zou willen. Dit heet een schriftelijk euthanasieverzoek. Of een wilsverklaring.

Alleen een gesprek of een verklaring op papier is niet genoeg. Er moet aan alle 6 zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet worden voldaan. De arts bekijkt of alle eisen gelden. Zelfs als dat het geval is, hoeft hij geen euthanasie te verlenen.

De huisartsen aangesloten bij Huisartsenpraktijk De 1e Lijn kunnen of willen aan de wens tot euthanasie voldoen als we achter de wens van patiënt staan en er als er aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan. Indien het niet goed voelt of te veel psychische belasting oplevert zullen wij verwijzen naar een collega of het Expertisecentrum Euthanasie.

Euthanasiewens zonder medische reden
(“voltooid leven”)

Soms willen mensen sterven die vinden dat hun leven voltooid of klaar is. Vaak zijn het oudere mensen, bijvoorbeeld omdat ze een goed en lang leven hebben gehad. Of klaar zijn met leven of ‘levensmoe’ zijn. Als het lijden geen medische oorzaak heeft, mogen deze mensen volgens de wet geen euthanasie krijgen. Als oudere mensen lijden door meerdere ziekten of medische kwalen die horen bij oud zijn, kan euthanasie volgens de wet soms wel. Dit heet ook wel een ‘stapeling van ouderdomsklachten’. De artsen aangesloten bij huisartsenpraktijk De 1e Lijn kunnen hier meestal niet aan voldoen wegens de psychische belasting.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de doodswens vaak te maken had met de situatie van de oudere. En dat als de situatie verandert, de doodswens minder sterk kan worden. Bijvoorbeeld wanneer de oudere zinvol vrijwilligerswerk kan gaan doen. Ook vanwege de uitkomsten van dit onderzoek maakt het kabinet geen nieuwe regels voor hulp bij zelfdoding voor deze groep. Het onderzoek benadrukt dat het belangrijk is om te werken aan een samenleving waarin ouderen goede zorg, ondersteuning en huisvesting krijgen.

Er bestaat wel de mogelijkheid tot een gesprek over de doodswens. Hierbij worden ook andere mogelijkheden besproken, zoals uitleg over het stoppen met eten en drinken. Ook kunnen er andere hulpverleners ingeschakeld worden om de doodswens uit te diepen. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van een euthanasie zonder medische noodzaak willen of zullen wij u adviseren contact op te nemen met het Expertisecentrum Euthanasie.

Euthanasiewens bij dementie
In de besluitvorming rond euthanasie bij dementie is het belangrijk om tijdig de wensen vast te leggen en te bespreken. Iemand met beginnende dementie kan nog zelf om euthanasie vragen. Als u eenmaal niet meer wilsbekwaam bent is het voor een arts moeilijker om te beoordelen of er sprake is van een vrijwillig en weloverwogen besluit tot euthanasie en of er sprake is van ondraaglijk lijden. Verzoek tot euthanasie bij dementie is voor de huisarts een moeilijk vraagstuk en brengt emotionele belasting en onzekerheid met zich mee. Daarom zullen we bij een dergelijk verzoek ten allen tijde het Expertisecentrum Euthanasie inschakelen voor laagdrempelige ondersteuning. Daarom zullen we bij een verzoek tot euthanasie bij gevorderd dementie en twijfel over wilsbekwaamheid, ondanks al eerdere verklaringen en gesprekken, ten allen tijde het Expertisecentrum Euthanasie inschakelen voor laagdrempelige ondersteuning. U kunt zich ook zelf aanmelden bij het Expertisecentrum.

Translate »

Login in het portaal van uw Huisarts

Om uw dossier te bekijken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig.

Heeft u hulp nodig om in te loggen? Bekijk dan de instructie via de video.

Dossier inzage

Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.

Gegevensuitwisseling

Hoe werkt het Landelijk Schakelpunt?

Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.

Login in het portaal van uw Huisarts

Om uw actuele medicatie te bekijken en te herhalen dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Heeft u hulp nodig om in te loggen? Bekijk dan de instructie via de video.

Herhaalmedicatie

U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen. Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan. 

Login in het portaal van uw Huisarts

Om een e-consult (een belangrijk minder dringend bericht) te versturen aan uw huisarts dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U dient hiervoor de app te downloaden via de appstore.   

Heeft u hulp nodig om in te loggen? Bekijk dan de instructie via de video.

E-Consult

Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.

Toch liever telefonisch?

Login in het portaal van uw Huisarts

Om de uitslag van uw recente (lab-) onderzoek te bekijken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Heeft u hulp nodig om in te loggen? Bekijk dan de instructie via de video.

Uitslagen onderzoek

Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:

  • Laboratoriumuitslagen (overzicht van metingen die uw zorgverlener met u heeft gedeeld)
  • Lichamelijk onderzoek (de diagnostische waarden: bloeddruk, lengte en gewicht)
  • Toegangslogboek (overzicht van wie er inzage heeft in uw medisch dossier)
  • Verslaglegging (per onderwerp de voorlopige conclusie en gemaakte afspraken (E&P regels)
  • Overgevoeligheden en bijzonderheden
  • Mijn documenten (in- en uitgaande correspondentie, bijvoorbeeld verwijsbrieven)
  • Actueel medicatieoverzicht

Registreer uzelf bij onze praktijk

1
2
3
4
5
Last Page

Wij nemen nieuwe patiënten aan

Schrijf u in via het formulier

Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail. 

Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken. 

Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.

Login in het portaal van uw Huisarts

Om online een afspraak te maken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Heeft u hulp nodig om in te loggen? Bekijk dan de instructie via de video.

Heb ik wel een afspraak nodig?

Liever telefonisch?

Herhaalrecept Bestellen

1
Uw gegevens
2
Gegevens Apotheek
3
Medicijnen
4
Last Page
Laten Bezorgen? *
Medicijnen
Call Now Button Ga naar de inhoud